vineri, 27 aprilie 2012

Clatite americane la Biblioteca Judeteana Valcea


Update 27 aprile 2012:

 Va multumim!

Am strans 600RON prin evenimentul nostru pentru proiectul "Invatarea Limbilor Straine folosind mijloacele multimedia!" Aproximativ 300 de oameni au venit (50% adolescenti) si David a facut 250 de clatite americane!
(Bogdan Serafim Dobre)

____________________________

Scriitorul Radu Paraschivescu, cautatorul de povesti, a fost prezent la eveniment! -  Album foto



marți, 24 aprilie 2012

Ziua bibliotecarului 2012 la Valcea

Update 25 aprilie:



     Evenimentul a debutat cu începere de la ora 16.00, la Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul, cu acţiunea „Cartea şi biblioteca în societatea informaţiei”.  Au participat: Valeriu Râpeanu, critic şi istoric literar; George Mirea, filolog, romancier, publicist, critic literar; scriitori vâlceni, ing. Romeo Rădulescu, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea; Valentin Smedescu, şef serviciu BJAIV; foşti directori ai Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul”; preot Nicolae State-Burluşi. 
    În program: prezentări power-point, decernare diplome cursanţilor „Hai pe Net”, alocuţiuni, recital muzical susţinut de studenta Denisa Băileştenu, de la Universitatea Piteşti şi elevul Gabriel Vasile Buşescu, de la Liceul de Artă. 
       La eveniment au mai participat: studenţi de la Universitatea din Piteşti, Filiala Râmnicu Vâlcea, Departamentul de Limbi Străine Aplicate, coordonator lector dr. Clementina Niţă, şi de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”; elevi de la Liceul de artă, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” - coordonator prof. Antonia Haller şi Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” - coordonator prof. dr. Gheorghe Ploaie, membri ai Forumului Cultural Vâlcea şi Clubului Pensionarilor „AMA” din cadrul CARP Vâlcea.

Bogdan Serafim Dobre,
Președinte Filiala ANBPR Valcea

________________________________



Mesaj de "Ziua bibliotecarului"

Să prețuim bibliotecarii și să le spunem, că ne-am înfrânt ignoranța, iubind cărțile-sfintele, constatând și munca lor neobosită în slujba noastră!


            Semne de biruință s-au pus de ieri pe la porțile românilor. Ramuri verzi din copacii primeniți cu o primăvară nouă,  armindenii ai luminii, prinos de soare proaspăt, augural, străjuiesc porțile, făgăduind biruințele oamenilor cuprinși de înnoire și tămăduiți…

             Tot ieri 22.04.2012 la poarta cea mare a țării, capitala României, s-a sfințit, după o foarte lungă așteptare, înnoita Biblioteca Națională. Patriarhul României ne vorbea despre duhul cărților și puterea lor tămăduitoare… Inaugurarea această, refuzată de câteva decenii de confuzie și bâlbâială, poate însemna regăsirea cărării pierdute.

             Să vedem ceea ce de multe ori este invizibil când privești în scurt. Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” a apărut în peisajul instituțional vâlcean, într-o nouă casă a cărții mai… demult.  Este un lucru pentru care Consiliul Județean Vâlcea, cetățenii județului care l-au emanat, trebuie lăudați.  Sunt multe lucruri noi, păduri întregi de clădiri arătoase, în peisajul înnoit, dar sufletul și căldura, sigur virtuți necesare sfințirii autentice… , nu răzbat de oriunde. Să observăm, cu toată luciditatea, că Biblioteca noastră  județeană, prin oamenii ei excepționali, trudind pe foarte puțin la orașe, dar și în celelalte localități ale județului Vâlcea, este o instituție culturală fanion, un model de slujire publică și un permanent prilej de mândrie în competiția primenirii naționale. Să remarcăm - ceea ce în vârtejul vieții nu mai putem !- că biblioteca noastră, cea de toate zilele, este primitoare, ademenitoare, este răspunsul căutat la întrebare, este fereastră deschisă spre lume, este locul unde mari personalități vin să stea de vorbă cu tine, unde artele, toate, ți se arată cu meșterul lor de mână, interlocutori pipăibili, unde oamenii de toate vârstele se simt ca acasă, alături de atâția bibliotecari, gazde bune.

            Să dăm cinstirea cuvenită tuturor bibliotecarilor României, iar celor de lângă inima noastră vâlceană, să le mărturisim iubirea și încrederea noastră! Conducerii Instituției, părtașă dintotdeauna la sălășluirea duhului între zidurile cele noi, îi dorim să fie mereu creativă, iubitoare de oameni și să păstreze strălucirea faptelor mereu adăugate, așa cum ne-a obișnuit, spre bucuria tuturor.

Mihai Sporiș/ membru al Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene Antim Ivireanul  23.04.2012     

________________________________


                           MESAJ


Regret că nu am putut să fiu de faţă la această frumoasă manifestare de care sunt legat de decenii cu cei care au slujit şi slujesc în continuare cu dragoste şi competenţă cartea, pe meleagurile vâlcene.
Din anul 1974, de când am lansat în Râmnicu Vâlcea romanul ,,Nişte Ţărani” al lui Dinu Săraru, am  avut nenumărate întâlniri cu cititorii în Râmnicu Vâlcea, la Drăgăşani, Olăneşti, la Govora şi în alte locuri, la sediile bibliotecilor, librăriilor, în şcoli şi alte instituţii.
Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea a fost mereu prezentă organizând multe dintre aceste întâlniri, la care cititorii veneau cu entuziasm, cumpărând sute de exemplare din operele scriitorilor romăni.
Ar fi greu să enumăr aici pe toţi care nu au precupeţit nici un efort pentru ca literatura română de calitate să pătrundă în rândurile cititorilor de diferite vârste din acest judeţ.
Aş vrea să evoc  aici pe prietenul  Prof. Costea Marinoiu, care a fost necontenit prezent, neobosit şi talentat partener al celor care veneam aici, la invitaţia bibliotecilor din Râmnicu Vâlcea, să ne întâlnim   cu oameni de diferite profesii.
Biblioteca Judeţeanâ  Antim Ivireanul Vâlcea fost unul din mediile cele mai potrivite pentru cunoaşterea cărţii româneşti ,  în cadrul unor evenimente  care au adunat mii şi mii de cititori.
Ceea ce doresc Bibliotecii Judeţeane Antim Ivireanul Vâlcea este să continue în noile împrejurări  evenimentele legate de editarea, tipărirea şi difuzarea cărţilor, o activitate care nu poate fi îndeajuns lăudată.
Vă urez să aveţi cât mai frumoase rezultate în nobila voastră profesie.

                  
                                                                Valeriu Râpeanu 
_______________


"Sunt cărţi şi cărţi. Unele sunt destinate pieirii chiar dintru început, căci nu-s lumină din lumina umanităţii. Altele sunt destinate să supravieţuiască atât cât va mai fi om sub soare: în acestea se cuprind aspiraţiile şi idealurile generaţiilor, acestea sunt moştenirea noastră cea mai bună..."
(Mihail Sadoveanu - citat din articolul "Laudă cărţii":)


Album foto "Ziua bibliotecarului 2012", organizata la Ramnicu Valcea de catre Filiala ANBPR Valcea in parteneriat cu Sala de lectura si Sectia Imprumut pentru adulti/ Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea.